Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Κολοκύθα γεμιστή

Κολοκύθα γεμιστή γιορτινή!
Μια μεγάλη στρογγυλή κολοκύθα περίπου πέντε κιλά
1 κιλό κιμά άπαχο (ζητείστε από στρογγυλό ή τρανς)
Μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια (ροδέλες μόνο το λευκό μέρος)
3-4 πράσα ροδέλες μόνο το λευκό μέρος)
Λευκό ξηρό κρασί
1 φλυτζάνι ταγιού ρύζι μακρύκοκο (βάλτε και μισό μισό με άγριο για σουπερ εμφάνιση)
100 γραμμάρια κουκουνάρια (τα ψήνουμε ελαφρά χωρίς τίποτε σε αντικολλητικό τηγάνι για να βγάλουν το άρωμά τους)
Ένα ματσάκι άνιθο
Χυμός λεμονιού (φρέσκος)
Χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος)
Λάδι
Δυο αστεράκια άνηθου ή μερικούς κόκκους μάραθου κτυπημένους στο γουδάκι
Λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εργαλεία
Ταψί
Λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο για ψήσιμο
Κατσαρόλα

Να θυμάστε ότι :

Η κολοκύθα έχει πολύ νερό και μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα σε σχέση με αλλα λαχανικά. Γι αυτό μη φοβηθείτε ότι δεν θα βράσει το ρύζι και μην ρίξετε επιπλέον νερό.

Η τέχνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο

pumpkin_baking.jpg1. Προετοιμασία της κολοκύθας

Πλένουμε τη κολοκύθα πολύ καλά κάτω από τη βρύση και την τρίβουμε ελαφρά με σφουγγάρι.

Την σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνα

Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε το καπάκι της σαν να ήταν τομάτα για γέμιση (φωτο)

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε από τη καρδιά τους σπόρους και τις ίνες. Τα αφαιρούμε προσεκτικά να μην μείνει τίποτε μέσα από αυτά και μας χαλάσει την εμφάνιση.

Αλείφουμε την κολοκύθα εξωτερικά με λαδάκι, ρίχνουμε μέσα ένα αστεράκι άνηθου ή μερικούς κόκκους μάραθου, και τη βάζουμε στο φούρνο σε ένα ταψάκι με λίγο νερό στη βάση, χωρίς το καπάκι της, να μαλακώσει λίγο εσωτερικά, να μελώσει και να πάρει άρωμα.

2. Η γέμιση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά

Ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο λαδάκι, και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι και το πράσο.

Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το κιμά

Ανακατεύουμε

Σβήνουμε με κρασί

Ρίχνουμε και το ρύζι, τα κουκουνάρια, ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό λεμονιού και ένα φλυτζάνι καυτό νερό.

Αλάτι, πιπέρι

Αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά

Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

3. Το γέμισμα

Βγάζουμε τη κολοκύθα από το φούρνο και τη τοποθετούμε στο πάγκο της κουζίνας πάνω στο ξύλο του ψωμιού.

Την γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Βάζουμε και το καπάκι της κολοκύθας.

Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά το ταψάκι, απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε επάνω τη γεμιστή κολοκύθα.

Την τυλίγουμε πολύ καλά με το χαρτί κουζίνας και τη ψήνουμε στον φούρνο περίπου μια ώρα.

Για να δούμε αν ψήθηκε θα την τρυπήσουμε με ένα σουβλάκι, αν περάσει το ξυλαράκι εύκολα τη φλούδα και τη σάρκα είναι έτοιμη.

Σερβίρισμα

Αφού αφαιρέσουμε το χαρτί τοποθετούμε τη γεμιστή κολοκύθα σε μια ωραία πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.

Όταν σερβίρουμε προσέχουμε μαζί με την γέμιση του ρυζιού να παίρνουμε και σάρκα από τη κολοκύθι.

fetes_koloky9a.jpg

Μια άλλη παραλλαγή του σερβιρίσματος είναι να κόψετε πάνω στο τραπέζι τη κολοκύθα σε φέτες και ο καθένας να παίρνει τη φέτα του με τη γέμιση που του αναλογεί. Εξαρτάται από τη ποικιλία της κολοκύθας και αν κόβεται εύκολα η φλούδα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά από μια ένα μείγμα διάφορων ειδών φρέσκων μανιταριών (Παρισού, πορτσίνι, καντερέλες, ότι βρείτε στην αγορά αυτή την εποχή), τα οποία βέβαια θα κόψετε σε λεπτές φέτες πριν τα σοτάρετε.

Αν θέλετε Χριστουγεννιάτικο γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάσταν. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε λίγο περισσότερο λεμόνι για να μην γίνει πολύ γλυκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Blog List

Followers