Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Επίγνωση

Ο νους ποτέ δεν μπορεί να είναι ευφυής. Μόνον ο μη-νους είναι ευφυής. Μόνον ο μη-νους είναι πρωτότυπος και ριζοσπαστικός. Μόνον ο μη-νους είναι επαναστατικός΄ η επανάσταση εν δράσει.


Ο νους σού δίνει ένα είδος αποχαύνωσης. Φορτωμένος με αναμνήσεις του παρελθόντος, φορτωμένος με τις προβολές του μέλλοντος, συνεχίζεις να ζεις, στο ελάχιστο. Δεν ζεις στο μέγιστο. Η φλόγα σου παραμένει πολλή θαμπή. Μόλις αρχίσεις να αφήνεις τις σκέψεις, τη σκόνη που έχεις μαζέψει στο παρελθόν, η φλόγα υψώνεται΄ καθαρή, διαυγής, ζωντανή, νέα. Ολόκληρη η ζωή σου γίνεται φλόγα, φλόγα χωρίς καθόλου καπνό. Αυτό είναι η επίγνωση.

Osho A Sudden Clash of Thunder Κεφάλαιο 1

Σχόλιο:

Το πέπλο της ψευδαίσθησης, η μάγυα, που σε εμπόδιζε να διακρίνεις την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, αρχίζει να καίγεται. Η φωτιά αυτή δεν είναι η καυτή φωτιά του πάθους, αλλά η δροσερή φλόγα της επίγνωσης. Καθώς καίει το πέπλο, γίνεται ορατό το πρόσωπο ενός πολύ λεπτεπίλεπτου βούδδα, που μοιάζει με παιδί.

Η επίγνωση που μεγαλώνει τώρα μέσα σου δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας συνειδητής "πράξης", και δεν χρειάζεται να αγωνιστείς για να μπορέσει να συμβεί κάτι. Η αίσθηση που ίσως είχες, ότι προχωράς ψηλαφώντας στο σκοτάδι, τώρα διαλύεται ή θα διαλυθεί σύντομα. Ασε τον εαυτό σου να ησυχάσει και να θυμάσαι ότι βαθιά μέσα σου είσαι απλώς ένας παρατηρητής, αιώνια σιωπηλός, συνειδητός και αμετάβλητος.Τώρα ανοίγει ένας δίαυλος από την περιφέρεια της δραστηριότητας προς το κέντρο αυτό της παρατήρησης. Θα σε βοηθήσει να αποστασιοποιηθείς και μια καινούργια επίγνωση θα σηκώσει το πέπλο από τα μάτια σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Blog List

Followers